10 cites de 10 clàssics per animar-te a escriure la teva història

taula_lllibres

Per Carolina A. Crespo.

El primer dia que ens plantegem començar a escriure -igual que el segon, el tercer o el quart- i, sobretot, just abans de començar a fer-ho, es pateix sovint un moment dramàtic: quan ens  enfrontem al full en blanc. Més enllà de si ja tenim una formació o no al respecte i de si hem fet cursos d’escriptura creativa, i per tant més enllà de les nostres capacitats i coneixements, el cert és que trobar-se cara a cara, amb la pantalla al davant i el teclat sota els dits -o ploma en mà i full sobre la taula per qui sigui més tradicional- és una de les experiències que més pànic acostumen a generar. La planificació i la feina prèvia és molt important, però aquest moment és gairebé sempre inevitable.

No patiu i no us desanimeu. Recordeu sempre que tots els autors i autores de la història, des dels més mediocres fins als de més renom, s’han trobat en aquest moment a l’hora de desenvolupar la seva creativitat en l’escriptura. Cal aprendre les tècniques i els mecanismes de l’escriptura creativa, però també cal una mica de psicologia.

Per fer més digerible aquest moment de pànic, des de l’escola d’escriptura creativa d’El Gargot us deixem amb una selecció de 10 cites d’alguns d’escriptors i escriptores de referència. Esperem que us ajudin a encetar l’aventura que us havíeu proposat:

1. “La narració va sortir de mi com un vertader part, coberta de brutícia i mucositats”
(Franz Kafka, Diaris)

2. “En realitat, qui no ha tingut l’horrible experiència d’estar assegut davant d’una fulla en blanc que li somriu a un amb la seua boca desdentada?: “Vinga va, a veure si em poses la mà al damunt!”. Una pàgina en blanc és en realitat una paret encalada sense cap porta ni finestra.”
(Amos Oz)

3. “Estic aquí, assegut, escrivint en la meua taula, amb el meu bolígraf en la mà, i de sobte cau damunt de mí el misteri de l’univers i m’ature, tremole, senc pànic. Senc el desig de deixar de sentir, de matar-me, d’aixafar el meu cap contra la paret”
(Fernando Pessoa, Diarios)

4. “Potser la vida no siga apta pel tractament que li donem quan volem contar-la” (Virginia Woolf, Las Olas)

5. “Si em demanen que descriga quines qualitats fan a l’escriptor, respondria que la primera és la necessitat imperiosa d’inventar històries. És a dir, d’organitzar la realitat, molt sovint caòtica i incomprensible, en el marc d’una narració”.
(David Grossman, Conèixer a l’altre per dins)

6. “La tècnica duu a la llibertat creativa”
(David Hockney, Així ho veig jo)

7. “L’avantatge de ser un escriptor és que pots espiar a la gent. Estàs allà, escoltant cada paraula, però una part de tu està observant. Tot és útil per un escriptor, inclús el més llarg i avorrit dels esmorzars”
(Graham Green, Mites i realitats de la indústria del llibre)

8. “Per què escric això? No tinc idees clares, ni tan sols tinc idees. Hi ha trossos, impulsos, blocs, i tot cerca una forma. És inevitable que una part de l’obra fos una reflexió sobre el problema d’escriure”
(Julio Cortázar, Rayuela)

9. “M’esforce molt per a que els meus llibres siguen fàcils i senzills d’entendre. És una virtut ser un autor complicat d’entendre? És això més intel·ligent? No! Hi ha un munt d’esnobisme sobre això, que només allò difícil és bo!
(Ken Follet, Un dia en la vida de Ken Follet)

10. “No es pot aprendre a escriure. Només es pot aprendre escrivint, i llegint. Llegint bons llibres d’artistes de veritat, fins que entenguis per què són bons”
(Truman Capote, Carta a Alvin Dewey III, Correspondència)

cc


fotoblog1Sobre l’autora

Carolina A. Crespo (1982) és llicenciada en Filologia Hispànica i docent de tallers d’escriptura i tècniques narratives. Exerceix com a coordinadora acadèmica d’El Gargot.

 


 

Anuncis