La novel·la negra catalana i de la Mediterrània

Detectiu

L’escriptor, periodista i professor Sebastià Bennàssar ens ofereix dos cursos sobre la novel·la negra catalana i de la Mediterrània. Amb un viatge a través de les plomes més prolífiques del gènere, l’alumne entendrà el perquè del boom d’aquest tipus de narrativa en el nostre entorn més proper.

El curs de novel·la negra catalana comença repassant algunes de les principals obres de Mercè Rodoreda. Considerada una de les més influents escriptores en llengua catalana, fou també la precursora del gènere negre als Països Catalans, amb textos com Crim (1936) o El carrer de les Camèlies (1966).

Els escriptors Rafel Tasis, Jaume Fuster, Manuel de Pedrolo, Ferran Torrent i Antoni Serra completen la llista d’autors que es treballen en aquesta activitat docent. Sebastià Bennassar repassa els principals textos històrics en català i arriba fins la producció literària del gènere negre actualment i arreu del territori. L’editorial La Magrana i la novel·la negre dels anys 80 i 90 compten amb un apartat propi.

D’altra banda, en el curs de novel·la negra de la Mediterrània, Bennassar ens apropa a les ciutats més recurrents, els carrers més obscurs, els escenaris més perillosos i els personatges més intrigants i detectivescos de la novel·la negra en l’entorn mediterrani. El sicilià Andrea Camilleri, els italians Sciascia i Scerbanenco, l’americana de Venècia Donna Leon, el grec Petros Márkaris i el francès Jean Claude Izzo en seran alguns dels principals protagonistes. També la ciutat d’Istanbul com a espai de referència o les obres de l’enigmàtic Yasmina Khadrà, pseudònim femení de l’autor del Sàhara algerià Mohammed Moulessehoul, responsable de textos com El boig del bisturí (1990) o el molt conegut Morituri (1997).

Al menú principal trobareu d’aquest web trobareu les opcions per consultar el ventall de cursos que ofereix El Gargot, demanar més informació o formalitzar la pre-inscripció en alguna de les nostres activitats.

Anuncis