Negror catalana a una vila del Maresme

El cap de setmana que ve comença el festival dedicat a la novel·la negra feta a casa nostra

Promo Festival Tiana Negra

Els propers dies 24 i 25 de gener la vila de Tiana, al Maresme, celebrarà la segona edició del festival de novel·la negra en llengua catalana Tiana Negra, l’únic dedicat a la literatura d’aquest gènere en la nostra llengua. En l’edició d’enguany està previst que siguin els novel·listes qui visquin el seu particular moment de terror literari, ja que el forense Miquel Orós farà la primera intervenció del festival en diàleg amb l’editora Maria Dolors Sàrries, de Meteora. I és clar, serà inevitable que es posi sobre la taula com de bé o de malament es tracta la figura del forense a la literatura.

Tot i això, la inauguració oficial del festival la farà la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, que precisament es va estrenar en el càrrec fent la cloenda d’aquest festival l’any passat. Com explica el director del festival, el periodista i escriptor i professor de El Gargot, Sebastià Bennassar, “Tiana Negra és un exercici que compta amb molts col·laboradors imprescindibles per poder donar una major visibilitat a la novel·la negra que es fa a casa nostra”. Bennassar també va afirmar que “la novel·la negra en català passa per un extraordinari moment de forma pel que fa a la producció, però necessitam més presència a les llibreries i la consolidació de l’entrada en el món universitari”.

Quins arguments presenta el festival per convèncer els indecisos sobre la importància de la novel·la negra feta a casa nostra? Doncs ni més ni manco que un dissabte 25 ben negre que inicia les activitats literàries amb una taula rodona on es parlarà de la collita negra de l’any i en la qual participaran Salvador Balcells que acaba de publicar Tempesta al Bàltic (Meteora); Lluís Bosch que parlarà del seu Aire brut (Crims.cat) i un dels autors més coneguts de les nostres lletres, Rafael Vallbona, que amb El tant per cent (Crims.cat) fa un retrat extraordinari de la corrupció urbanística en els pobles catalans. Però hi haurà altres debats com el que versarà sobre realitat i ficció que conduirà la periodista Gemma Liñan amb la presència d’Anna Maria Villalonga, Joan Miquel Capell i Marc Moreno. Però abans hi haurà hagut tres escriptors com Jordi de Manuel, el valencià Juli Alandes i Francesc Santolaria que mostraran que el gènere negre permet incursions múltiples, com la ciència ficció o la història.

La part literària del festival, a la qual s’ha d’afegir una intervenció de David Aliaga parlant sobre Estudi en escarlata de Sherlock Holmes i de l’Àlex Martín Escribà, que parlarà sobre l’obra de Manuel de Pedrolo, es complementarà amb activitats que conformen el gruix del programa. El divendres 24 hi haurà un cinefòrum al voltant de “La vampira del Carrer Ponent” amb la presència del periodista Pere Cullell; el matí del 25 hi haurà un contacontes infantil a la biblioteca de Can Baratau, mentre que el vespre l’editor Jordi Fernando ens acostarà la figura de Josep Maria Palau i Camps, que va passar bona part de la joventut a Tiana, i després esdevingué un escriptor important des de Palma. Les companyies de teatre locals faran una lectura dramatitzada amb texts de Palau i Camps i de Jaume Fuster, i es lliurarà el primer premi Agustí Vehí de novel·la negra.

Anuncis