Una veu femenina i xilena guanya el premi Alfaguara de novel·la

Guelfenbein_carla“La relació que té la dona amb el seu cos avui dia és prou malaltissa”. Així de contundent es mostrava Carla Guelfenbein en una entrevista uns mesos abans de rebre el guardó que atorga l’editorial Alfaguara, un dels més prestigiosos i millor remunerats en llengua espanyola.

Ahir es feia públic el nom de la guanyadora d’aquesta XVIII edició, qui va obtenir el premi amb una novel·la de suspens: Contigo en la distancia. L’obra es construeix entorn d’un personatge femení “memorable”, en paraules del jurat, i es situa a Santiago de Xile. Desenvolupa la història de tres generacions i entrellaça temes com el talent i l’aspiració literària amb els enigmes i les doloroses relacions sentimentals.

Carla Guelfenbein és una autora que, malgrat no definir-se com a feminista, ha tractat des de diverses òptiques i mitjançant gran part dels seus personatges la problemàtica de ser dona en el moment actual. Les seves reflexions entorn de l’amor com una passió possessiva, quasi una força centrífuga, i entorn de la iconografia i les exigències estètiques de les dones en la societat capitalista occidental, així com els rols socials i la sexualitat, travessen les seves novel·les.

Nascuda a Santiago de Xile l’any 1959, va ser testimoni amb només 16 anys de la detenció de la seva mare i va haver d’exiliar-se. Llicenciada en Biologia i Disseny, ha treballat en agències de publicitat i ha estat editora de la revista Elle. Entre les seves obres destaquen El revés del alma (2003), La mujer de mi vida (2006), El resto es silencio (2009) o Nadar desnudas (2014).

Anuncis