Preparant les vacances: Temps de lectura

Portada de la novel·la "Un fill" d'Alejandro Palomas.

Portada de la novel·la “Un fill” d’Alejandro Palomas.

La motxilla oberta, esperant. Sense pressa, vas posant a dins tots aquells objectes que la teva ment inquieta necessita per passar de l’estrès al plaer. Una tovallola, el termo de cafè (o té), la botella d’aigua, alguna cosa lleugera per menjar i les ulleres de sol (les velles, que són més còmodes). Tal vegada una jaqueta, per si se te’n va el temps al cel, i un mocador pel coll. I el llibre, és clar…

Però quin? Des d’El Gargot t’hem preparat un recull de les obres recomanades per cinc llibreries de Palma, perquè puguis aprofitar la prèvia de vacances per donar-hi un passeig pels seus espais i escollir el (o els) llibre en el qual vols endinsar-te aquests dies.
Comencem per la llibreria Drac Màgic, des d’on les llibreteres us recomanen aquests dos volums:

  • “Sin ti no hay nosotros” de Suki Kim, una obra editada per Blackie Books. Aquesta novel·la conta la història de Suki Kim, una ciutadana estadounidense nascuda a Corea del Sur, que explica les seves vivències com a professora d’anglès de 270 estudiants de l’elit nord-coreana.
  • “Un fill” d’Alejandro Palomas, un llibre editat per Sau Editorial. Ens narra la història de Guille, un lector compulsiu que devora llibres per allunyar-se d’un context familiar que el supera.

La llibreria Literanta, per la seva banda, ens fa dues recomanacions ben diferents:

  • “Beat Attitude” traduït i coordinat per Annalisa Marí, i editat per Barhleby Editores. Es tracta d’una antología de totes aquelles escriptores que van viure apressades entre el seu desig de perdurar mitjançant l’escriptura poètica i la pressió social i cultural que les relegava a una segona posició darrere de les grans ments masculines de la generació beat.
  • “Madame Solario”, de Gladys Huntington, una obra editada per Acantilado. Aquesta novel·la retrata el món de la belle époque abans de la Primera Gran Guerra en veu de Natalia, una vídua jove i plena d’enigmes.

Passem a la llibreria Babel, que també recomana obres de gran valor literari. Les dues opcions que hem escollit són:

  • “Escribir, ensayos sobre literatura” de RL Stevenson, un llibre editat per Páginas de Espuma. En aquest cas, passem al gènere de l’assaig, amb una recopilació de textos i articles en els quals Stevenson reflexiona sobre l’ètica i l’estètica i l’art literari, ressenyant alguns dels seus escriptors més admirats.
  • “Del color de la leche”, de Nell Leyshon, una obra editada per Sexto Piso. És aquesta una novel·la amb el sabor del fet quotidià que relata la història de Mary, una nina de quinze anys que viu en una granja de l’Anglaterra rural de 1830. Té els cabells del color de la llet i un defecte físic en una cama, però tot canvia quan trenca les cadenes viatjant a la ciutat i aprenent a llegir i escriure.

Si passegeu per la llibreria-perruqueria Los Oficios Terrestres, no deixeu de demanar per aquestes dues obres:

  • “Antología de Relatos Marranos”, editada per Pol·len Edicions. Una obra coral, plena d’imatges, veus i collages de contes, poesia, pots i il·lustracions. Parlen sobre encontres i desavinences sexuals, la maternitat i la transsexualitat, entre d’altres, des d’una òptica poc ortodoxa i interessant.
  • “Especulación” de Thomas Wolfe, un llibre editat per Perifèrica. Aquesta obra breu intenta fer una radiografia del boom immobiliari de principis dels anys 20 als EUA, un dels factors principals que desencadenen l’anomenada Gran Depressió. Una imatge crítica i devastadora, ben construïda.

Finalment, si us acosteu a la llibreria Quart Creixent, podeu fullejar i escollir les següents propostes:

  • “Una dolça revolució” de Josep Pàmies, obra editada per Stevia Editors. Relata aquesta novel·la la vida d’un home compromès i sindicalista que lluita contra els lobbies de les grans indústries alimentàries.
  •  “Emocionari” editat per l’editorial Palabras Aladas i escrit a dues mans per Cristina Núñez Pereira i Rafael R. Valcárcel. És aquest un diccionari per conèixer i dialogar amb els mateixos sentiments. La gestió de les emocions com una necessitat vital en la societat que vivim és l’aposta clara dels autors.
Anuncis