Lectures d’estiu (III)

“Cada lector es troba a si mateix. El treball de l’escriptor és crear un tipus d’instrument òptic que permeti el lector descobrir alguna cosa seva que, sense el llibre, mai no hagués estat capaç d’advertir”

(Marcel Proust)

 

Mentre el soroll de les ones o una brisa suau entrant per la finestra us recorden que no heu de deixar passar cap instant d’aquesta etapa de vacances sense gaudir-lo, volem acompanyar-vos amb aquesta darrera entrada de recomanacions lectores per aquest estiu.

En aquest cas, des d’El Gargot hem volgut fer per a vosaltres una selecció de tres novel·les que exploren camins narratius i tècniques ben diferents, i que estem segures que agradaran inclús als paladars més exquisits:

  • En primer lloc, us volem recomanar una novel·la breu de qui ha estat considerada una de les autores més originals en llengua francesa de les darreres generacions: Amelie Nothomb. “Estupor y temblores”, publicada l’any 2000 per Anagrama, és una obra que caricaturitza sense pietat els buròcrates d’una societat capitalista, jerarquitzada i consumista, i ho fa des de la mirada (dèbil, vulnerable) de la darrera peça de l’engranatge. L’Amélie protagonista (alter ego de l’autora) explora, mitjançant la narració de la seva experiència com a treballadora en una multinacional japonesa, els límits i les múltiples possibilitats del narrador en primera persona, combinant la narració fragmentària amb la immediatesa dels diàlegs o la profunditat del discurs indirecte lliure. La demència i la incoherència en les ordres rebudes l’enfonsen en la desesperació i, incapaç de reaccionar, acaba cedint a la degradació, acceptant les tasques més obscures que els seus superiors li encarreguen amb total impunitat. Això sí, Nothomb no perd ni un segon el fil argumental ni l’humor negre, i ens condueix exactament on volia: la ganyota sarcàstica produïda per la consciència remoguda.

 

  • Altra de les propostes que us fem aquest estiu és un viatge a la Sicília de finals del segle XIX, de la mà, com no podia ser d’altra manera, d’Andrea Camilleri. Amb “L’òpera de Vigàta“, l’autor sicilià abandona el gènere negre al qual ens té acostumades, i ens submergeix en la intrahistòria d’aquest petit racó del món en un moment de “crisi” del caciquisme local. Manega Camilleri d’una manera magistral la ironia, tant en l’atropellada descripció dels fets i peripècies dels personatges, com en el dibuix dels idiolectes per on transpira la psicologia dels protagonistes. Sense dubte, els diàlegs tragicòmics són un dels encerts de la novel·la, així com l’estructura de contrapunt que desordena la realitat i els fets que generen la trama, fent treballar la ment del lector de manera constant i des de l’inici. Rotunda, ben estructurada i acurada fins el darrer detall, n’estem segures que us farà passar una bona estona.

 

  • En tercer lloc i per tancar amb aquesta sèrie de recomanacions estiuenques, no hem pogut evitar fer referència a la gran Elena Poniatowska i el seu màgic recorregut per la vida de la pintora surrealista Leonora Carrington. Però “Leonora” (editat en 2011 per Seix Barral) no és una  biografia convencional, sinó un viatge apassionant per les avantguardes artístiques de principis de segle XX, per l’Espanya en guerra oberta i civil, per l’exili mexicà, per la bogeria crua, per la França bohèmia i el potencial creatiu, per l’amor i els crits rabiosos de llibertat d’una ànima incompresa. Marcada i rebel en  la seva condició femenina, Leonora es manté en constant i febril activitat, vivint des dels i en els extrems, somiant i creant sense alè, sense pausa. Brillant pintora i narradora, única gairebé en la seva generació, onírica i surrealista, destructiva, Leonora se’ns descobreix gràcies a un narrador omniscient parcial que acompanya la protagonista fins als seus racons inconfessables, fins a les darreres conseqüències. Amb un llenguatge tant feroç com poètic, que defineix, acompanya, canvia i s’identifica amb la protagonista en les diferents etapes de la seva vida, ens envolta i sedueix Poniatowska, en aquesta obra que esdevé imprescindible per als i les amants de la bona literatura.
Anuncis