5 eines útils per crear hàbits d’escriptura

“Un escriptor necessita tres coses: l’observació, l’experiència i la imaginació”

(William Faulkner)

Per Carolina A. Crespo.

Tal com afirmava Faulkner, ser un bon observador/a és una de les qualitats que podríem considerar bàsiques i necessàries en una persona que vol dedicar-s’hi a l’escriptura, bé sigui com afició, bé sigui com a ofici.

Ara bé, com retenir les impressions, les evocacions, els sons, olors i matisos de tot allò que observem? La resposta més senzilla seria anotar-ho en el nostre fidel quadern d’observacions (el qual sempre troba la forma de colar-se en un petit racó de la nostra motxilla). Tanmateix, ben sovint acabem escrivint allà només de manera esporàdica, i no recuperem ni extraiem tot el profit d’aquests breus moments d’inspiració.

I és que en aquestes jornades on el dia s’allarga i molts/es disposem de més hores per dedicar-nos als nostres petits plaers, us volem recomanar cinc eines útils per convertir l’escriptura en un hàbit fàcil de mantenir.

  • El o els quaderns de notes, sempre a mà. Una escena qualsevol, una conversa escoltada en un bar, un racó entre carrerons, una olor, o una reflexió, poden ser material vàlid per ésser utilitzat més endavant en un relat o novel·la. Dur sempre a la jaqueta o la motxilla un quadern de petites dimensions pot servir-nos com a element motivador per posar en paraules allò que ens ha inspirat en un moment donat. Depenent del caràcter de l’escriptor/a, pot ser útil fer servir diferents quaderns, alguns destinats a descripcions, d’altres a fitxes de personatges, d’altres a esquemes i inclús d’altres a fragments o capítols sencers.
  • Aplicacions i eines específiques per a escriptors/es. En aquest context de desenvolupament de les noves tecnologies, les aplicacions que ajuden amb els processos d’escriptura no són una excepció. Nosaltres us recomanem especialment 4 possibilitats: JotterPad, Writeometer, Evernote i StopProcrastinating. JotterPad és una aplicació gratuïta amb una interfície senzilla i sense distraccions, i us permetrà prendre notes fàcilment i obrir multitud de documents a la vegada. Així mateix, en qualsevol moment podeu compartir-los amb altres dispositius. Writeometer és una eina molt útil per organitzar-vos les rutines diàries, ja que podeu programar projectes, establir les paraules mínimes per cadascun, posar alarmes que us avisin quan arribi el moment i obtenir estadístiques de la vostra productivitat. Evernote és un gestor de notes que ens permet tenir tota la informació sincronitzada en tots els nostres dispositius. Finalment, us recomanem, si voleu evitar distraccions en els moments de creació, descarregar el software Stop Procrastinating (aquest no és gratuït), que us ofereix diverses opcions per bloquejar l’entrada al mail o algunes pàgines web durant el temps que vosaltres considereu.
  • Una gravadora. Hi ha ocasions en les quals prendre notes no és exactament el que necessitem, i potser ens és més fàcil reunir els detalls d’un espai o un ambient mitjançant una explicació exhaustiva de les dimensions, distàncies, perspectives… Per aquests moments, disposar d’un mòbil amb gravadora a mà pot evitar que ens dispersem i perdem l’oportunitat de reflectir-ho en el nostre projecte narratiu.
  • Una càmera. De la mateixa manera, a vegades hi haurà ocasions en què una imatge capta la nostra atenció i tenim la sensació que podrem utilitzar-la més endavant. Si no la immortalitzem, els detalls es perdran en la nostra memòria. Guardar aquesta instantània en un àlbum específic de material per l’escriptura, sempre ens permetrà tornar a ella quan ho necessitem.
  • Carpetes i més carpetes al nostre ordinador. El procés d’escriptura és complex i, a banda de construir les seqüències i capítols que formaran la nostra futura novel·la, haurem de treballar en la part de documentació, correcció, esquemes i mapes conceptuals de la trama, perfils de personatges, entre d’altres. Com ja hem dit, una part d’aquesta tasca més creativa quedarà plasmada en els quaderns, però és convenient que organitzem la informació i la filtrem fent un traspàs a l’ordinador com a eina principal de treball. Aquesta tasca, que pot semblar desagraïda, ens servirà per redistribuir el que ens és útil ara i el que ho serà més tard, a més de servir per fer una primera correcció o revisió del material brut.

Penseu sempre que qualsevol experiència és material susceptible d’ésser convertit en literatura. Així doncs, observeu atentament i no deixeu d’escriure!

 

 

cc

 


fotoblog1Sobre l’autora

Carolina A. Crespo (1982) és llicenciada en Filologia Hispànica i docent de tallers d’escriptura i tècniques narratives. Exerceix com a coordinadora acadèmica d’El Gargot.

 


 

 

Anuncis