Svetlana Alexievich, la catorzena dona que rep el premi Nobel de Literatura

Svetlana Aleksijevitj

El seu nom figurava entre els més probables, però tenint en compte que del total de premis Nobel de Literatura que han estat lliurats des de 1901 només 47 havien sigut rebuts per dones, i 817 per homes, el balanç no era molt favorable.

Tot i així, finalment ha estat l’escriptora i periodista bielorussa la premiada amb aquest històric guardó, atorgat per l’Acadèmia Sueca i que gaudeix d’un prestigi considerable a escala mundial.

Aleksijevitj es va donar a conèixer amb la seva obra La guerra no tiene rostro de mujer, que finalitzà en 1983 però no seria publicada fins dos anys més tard. Altra de les seves novel·les més conegudes és Voces de Chernóbil, reeditada l’any passat per  Penguin Random House. El seu estil, polifònic i amb una intensa proliferació de monòlegs interiors, desvetlla les seves influències cinematogràfiques, i la seva obra ha estat alabada per l’Acadèmia per ser “un monument al patiment i el coratge en el nostre temps”.

En homenatge a aquesta autora, recordem ara les altres 13 dones que, en el seu moment, també varen ser guardonades amb aquest premi:

 

 

 

Anuncis