5 novetats editorials en català (o 5 possibles regals)

Per Carolina A. Crespo

“Una fugida de la realitat és, sempre, un encarament de l’escriptor amb la seva realitat més profunda.”

(Mercè Rodoreda)

 

Com us havíem promès, després de les nostres recomanacions de regals curiosos i literaris per aquestes festes, hem volgut elaborar un petit llistat de novetats editorials per a tots aquells i aquelles que opteu per compartir paraules, móns i històries amb les persones que més us estimeu. Regalar cultura és una manera també de combatre, al nostre parer, el caràcter materialista de la societat en la qual vivim, per tant, aquesta acció ens permetrà de segur aportar el nostre granet de sorra per cultivar-nos com a persones més lliures, amb una mirada més inquisitiva, però també més tolerant i comprensiva.

En aquest cas, hem escollit 5 obres publicades per autors i autores que escriuen en català, ja que creiem fermament que és un mercat editorial que es mereix el nostre suport i que hem de potenciar des del nostre humil espai. Així doncs, us deixem les cinc novel·les que ja formen part del nostre llistat de futures lectures:

  • “Com un record d’infantesa” és el debut novel·lístic del cantautor Feliu Ventura, qui s’estrena de la mà de l’editorial Sembra Llibres. Aquesta novel·la ens conta la història de Víctor, un jove xilè que resseguirà la seva història familiar a través d’un missatge ocult en un disc d’Ovidi Montllor, fet que el durà a terres valencianes, on descobrirà les arrels revolucionàries i de lluita dels seus progenitors.

 

  • “El silenci dels pactes”, de Marc Moreno, editor de Llibres del Delicte. Aquesta obra és una ficció de denúncia, de xantatges i secrets a mitja veu, d’ànimes corrompudes i d’altres no tant. Ambientada a Mataró, Moreno torna a apostar per les protagonistes femenines, i ens convida a descobrir l’enigma que envolta l’assassinat d’una prostituta, en el qual es veuen immerses una mosso d’esquadra, una periodista i una política singular. Anna María Villalonga defineix la prosa de Moreno com una “narrativa negra de proximitat”, i aquesta obra com “una trama ben aconseguida”; amb aquestes credencials, ja tenim pressa per tindre-la entre mans.

 

  • “Quan em vinguin a buscar”, d’Àfrica Ragel, editat per Tigre de Paper. Aquesta obra s’endinsa en la Catalunya de la revolució industrial per desentranyar les circumstàncies que envolten l’execució d’Isidre Montpart, acusat de l’assassinat de dues nenes a Poblenou. Després de llegir els preciosos textos que comparteix aquesta autora al seu blog, creiem que la seva prosa no us decebrà.

 

  • “Neu, óssos blancs i alguns homes més valents que els altres”, de Mònica Batet, publicat per Meteora. Després de la seva obra anterior, “No et miris al riu”, la finalista del Premi Crexells 2013 arriba a les llibreries amb aquesta nova novel·la. L’autora ens situa en un ambient àrtic i opressiu, en el qual coneixerem la protagonista, una jove que lluitarà per esbrinar les raons ideològiques que han impulsat els seus pares a marxar i per, tractar de finalment, retrobar-s’hi amb ells. Una ficció de reflexió sobre la repressió política que promet molt.

 

  • “Mare i filla”, de Jenn Díaz, editat per Ara Llibres. Aquesta novel·la, la primera de l’autora escrita en català, ha estat molt ben rebuda en cercles literaris. Díaz explora a través de la ficció les relacions no convencionals, les contradiccions morals i emocionals i els vincles maternofilials. El desencadenant narratiu és la mort d’un marit, alhora germà i alhora pare, i les reaccions de les quatre dones a les qui afecta aquesta pèrdua. Part de la crítica detecta en aquesta autora una clara influència de Rodoreda, Woolf o Carmen Martín Gaite. Pensem que val la pena descobrir-ho.

Dit això, només us queda escollir. I recordeu que si us ha agradat aquest article, podeu compartir-lo a les xarxes socials.

Bones lectures!


fotoblog1

Sobre l’autora 

Carolina A. Crespo (1982) és llicenciada en Filologia Hispànica i docent de tallers d’escriptura i tècniques narratives. Exerceix com a coordinadora acadèmica d’El Gargot.

 

 


Anuncis