3 manuals que et faran començar l’any escrivint

 “Se empieza así, poniendo el escritorio en una esquina y, a la hora de sentarse a escribir, recordando el motivo de que no esté en medio de la habitación. La vida no está al servicio del arte, sino al revés.”

( “Mientras escribo”, Stephen King. Ed. DeBolsillo)

Per Carolina A. Crespo

Amb l’any recentment estrenat, estem segures que encara tindreu el llistat de propòsits pels pròxims 12 mesos parpellejant amb intensitat dins del vostre cap. Atenent (i esperant) que sigueu lectors/es més o menys habituals del nostre web i, per tant, aficionats/ades a l’escriptura, no podíem engegar el 2016 sense recomanar-vos alguns manuals que us ajudin a complir els vostres objectius, servint-vos alhora d’inspiració i referència:

  • Si busqueu motivació, us recomanem “Mientras escribo”, d’Stephen King: Aquest és, amb tota probabilitat, un dels manuals menys ortodoxos i més útils que podeu trobar ara mateix en el mercat editorial. L’autor barreja hàbilment l’autobiografia personal, la seva experiència professional i les seves dèries gramaticals i d’estil, les recomanacions pràctiques, les reflexions punyents i molts consells imprescindibles. “A menudo, escribir bien significa prescindir del miedo y de la afectación”, ens explica King amb un to mordaç, incisiu i gens donat a les divagacions. Especialment destacable és l’apartat “Caja de herramientas” i “Escribir”, on el narrador descriu amb més detall els aspectes més delicats d’aquest procés manual i creatiu.

entradamanuals

  • Si busqueu inspiració, heu d’optar per “Las clases de Hebe Uhart”, de Liliana Villanueva: Aquest manual està construït a partir dels apunts que Villanueva va anar recopilant durant els anys que va assistir a les sessions del taller d’escriptura d’Uhart. Aquesta alumna aplicada i apassionada de l’escriptura va arribar a reunir quaderns i quaderns d’exercicis, correccions i anotacions, en el seu intent que no es perdessin aquelles valuoses explicacions. Anys després, li va remoure per dins la necessitat de compartir-ho, i el resultat és aquest manual, indexat amb epígrafs que semblen aleatoris, però que acaben esdevenint una mena de full de ruta potentíssim, esguitat, com en el cas anterior, de savis consells, referències bibliogràfiques i propostes d’estil.  “Escribir es una artesanía extraña en la cual es necesaria e imprescindible la conexión con uno mismo, ya que el que va a escribir debe aprender a desdoblarse de alguna manera, siendo al mismo tiempo el personaje que siente y el que observa”, transcriu així Villanueva la veu de la seva professora que, a través de la seva ploma, ens arriba propera, pedagògica i inspiradora.

 

  • Si busqueu reactivar la vostra creativitat, us recomanem “Taller de escritura, 1303 ejercicios de creación literaria” de Felipe Montes: Si en els darrers temps us sentíeu bloquejats/ades davant la pàgina en blanc, aquest és el vostre manual. És el resultat de la feina feta per un professor d’escriptura creativa, qui recopila, amb l’ajuda dels seus col·laboradors, aquest impactant nombre d’exercicis pensats per fer esclatar el bloqueig i generar arguments, idees, perfils de personatges i conflictes narratius. Podreu utilitzar-lo en l’ordre que considereu, treballant per temàtiques o escollint una pàgina a l’atzar. Compta amb exercicis d’un caràcter més tècnic i d’altres més senzills, però sense dubte us farà recórrer almenys 1303 camins i explorar-los amb la vostra imaginació.

 

Com deia King, “la práctica no tiene precio y lo que de verdad es imprescindible es la sinceridad”, així doncs, no defalliu, ànims i mans al teclat (o al quadern)!

cc


fotoblog1Sobre l’autora 

Carolina A. Crespo (1982) és llicenciada en Filologia Hispànica i docent de tallers d’escriptura i tècniques narratives. Exerceix com a coordinadora acadèmica d’El Gargot.

 

 

_________________________________________________________________________________________________

Anuncis