Posem-nos feministes: Què llegir en el marc del Dia de la Dona Treballadora

women-books“S’ha desdenyat la literatura com a font de coneixement. I és això: el lentíssim i difícil art de conèixer-te a tu mateix, i que dura tota la vida.”

(Montserrat Roig)

 

Per Carolina A. Crespo.

S’apropa un d’aquells dies marcats al calendari. El 8 de març, reivindicat com el Dia de la Dona Treballadora des de 1910 (des de la Conferència de Dones Socialistes, celebrada a Copenhaguen), segueix sent un dia de lluita en el qual s’aixequen les veus de milions de feministes d’arreu del món i assenyalen els responsables de la perpetuació del patriarcat i de les desigualtats inherents al sistema econòmic imperant.

En el marc d’aquesta data volem sumar la nostra veu a la seva, i fer-vos, des d’aquest petit racó literari, 3 recomanacions d’autores i obres que pensem que poden generar reflexions interessants envers els sistemes de dominació:

 

· UNA OBRA SINCERA I DIVERTIDA

Cómo ser mujer (Anagrama, 2013) de la periodista britànica Caitlin Moran desprén ironia des de les primeres línies. Amb un to despreocupat, no exempt d’una crítica corrosiva a la societat del consum i la cultura patriarcal, Moran es despulla i mostra sense pudor les contradiccions de la seva “construcció” com a dona, amb referències tant explícites com versemblants, les quals sense dubte us faran somriure. Paral·lelament, no perd l’ocasió d’exposar la seva pròpia tesi feminista, arrencada de les urpes de les militants més tradicionals, i influenciada per diversos moviments contraculturals. A vegades dura, d’altres entranyable, estem segures que aquesta lectura us farà passar bons moments i reviure algunes experiències del vostre passat.

cita1

 

· UNA NOVETAT PROVOCADORA

“Los amores equivocados” (Ed. Menoscuarto, 2015), de Cristina Peri Rossi és una antologia de relats de la qual podeu esperar tot, excepte una exaltació del romanticisme i les relacions socialment acceptades. Des d’un camioner que desvirga una post adolescent enmig de la carretera, a una professora lesbiana i les seves experiències sexuals amb alumnes, passant per un psicòleg amb problemes de compromís, cada relat obri de pam a pam les finestres de la vida dels protagonistes i ens desvetlla les seves contradiccions, posant a prova, de pas, la nostra capacitat de comprensió de la naturalesa humana. Si us atreviu, no us deixarà indiferents.

cita2

 

· UNA AUTORA DESCONEGUDA

Álbum de familia” (Anagrama, 2003) de Renate Dorrestein és una novel·la inquietant que profunditza en la psique femenina amb una intensitat implacable, fent un inesperat recorregut des de la innocència més absoluta a l’horror més descarnat. Ens narra la història d’Ellen, una metgessa en la trentena que torna per un impuls sentimental a la casa on va viure la seva infància, fet que desencadena un torrent de records i imatges que, en un moment de la seva vida, es va veure obligada a enfonsar en el pou negre del subconscient. Amb ella, anirem recorrent els passadissos del seu passat, desconcertades pels detalls que va desvetllant amb comptagotes, però que no auguren ni de lluny el drama humà i social del qual va ser víctima i testimoni. Un estil impecable, alguns diuen que digne de Hitchcock, i una obra que treu a la llum inoblidables personatges condemnats per un determinisme al qual és difícil escapar. Si voleu explorar noves autores, aquesta és la vostra opció.

 

cita3

 

 

 

cc

 

 

 


fotoblog1

Sobre l’autora

Carolina A. Crespo (1982) és llicenciada en Filologia Hispànica i docent de tallers d’escriptura i tècniques narratives. Exerceix com a coordinadora acadèmica d’El Gargot.

 


 

Anuncis