“L’única droga que no et mata”: Tornem amb 5 frases de l’escriptora i feminista Montserrat Roig i una biografia recomanada

montserrat-roigMontserrat Roig (Barcelona, 1943- 1991), una de les veus més potents i visionàries de la literatura catalana, ha estat la protagonista d’aquesta setmana, en la qual s’han organitzat diferents homenatges i presentacions de nous reculls biogràfics que han tret a la llum els seus escrits i pensaments, tots ells de rabiosa actualitat.

I quina millor ocasió per reprendre l’activitat al nostre petit racó web, paralitzat durant uns mesos a causa de les exigències professionals de la vida diària, les quals han absorbit per complet el nostre temps i dedicació. No obstant això, tornem amb energies renovades i una llarga llista de projectes i continguts pendents, els quals anirem compartint amb vosaltres seguint un nou calendari de publicació.

A partir d’ara, volem trobar-nos amb vosaltres amb el cafè dels dissabtes al matí a les mans, i compartir de nou les nostres ressenyes, recomanacions bibliogràfiques, consells d’escriptura i amb reculls i comentaris dels millors articles trobats a l’espai virtual.

coffee-and-book

D’altra banda, i després d’haver realitzat diverses col·laboracions amb diferents espais culturals a Tarragona, com ara l’Escola de Lletres, on aquest estiu vam oferir un taller de creació de novel·la negra, hem volgut invertir una mica la nostra tasca, i substituir la nostra oferta virtual per la realització de tallers presencials. En aquest sentit, trobareu a la nostra pàgina un formulari de contacte per tal de què tots aquells/es interessats/ades ens facin arribar una proposta en cas que vulguin impartir un taller en la seva llibreria o espai cultural.

Dit això, tornem a l’inici de l’article per sumar-nos als homenatges a una ploma de les lletres catalanes qui, malgrat els premis a la seva trajectòria, de vegades va ser infravalorada, com tantes altres dones, en considerar que la seva creació estava destinada únicament a un públic femení.  Periodista i activista feminista, Roig és un referent clau per la nostra cultura i hem volgut recordar-la amb 5 frases ben representatives del seu pensament:

“No et mors tant si saps llegir. Comparteixes, en silenci, les paraules de l’escriptor, que és passat, amb el teu present i que aviat serà futur per a comprendre millor el món.”

“S’ha desdenyat la literatura com a font de coneixement. I és això: el lentíssim i difícil art de conèixer-te a tu mateix, i que dura tota la vida.”

“Els intel·lectuals, els artistes, creiem que el sofriment ens ajudarà en l’art, com si aquest fos l’únic alè que ens pot ajudar a continuar. Però el sofriment, el busquem només per cinisme, com a eina de treball.”

“Les paraules no es poden tancar dins d’una gàbia. Volen soles.”

“L’única droga que no et mata —encara que et faci emmalaltir—, l’únic efluvi etílic que no et fa perdre els sentits ni et fa malbé el fetge, l’únic amor que no fa fàstic és la bona literatura.”

writing

I per tancar aquest article, us deixem la nostra recomanació d’una biografia que tot just acaba de sortir del forn: “La memòria viva”, escrita per la periodista i poeta Aina Torres. Editada per Sembra Llibres, en el que sembla un nou encert d’aquesta petita però aplicada editorial, aquesta biografia ens endinsa en l’activitat literària i política de Roig en els anys 60, desvetllant-nos la seva lluita incansable contra la desmemòria  i el seu rostre més periodístic i personal. Si teniu curiositat, us enllacem l’entrevista realitzada en el mitjà digital Vilaweb.

Passeu una bona setmana i ens trobem amb el pròxim cafè!

Anuncis